Sidebar

05
wo, okt

Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Aanpak woningnood: splitsen van woningen wordt makkelijker daardoor.

024 Nijmegen Politiek Maatschappij - Pandeigenaren die een woning willen opsplitsen in betaald parkeren gebieden, krijgen meer ruimte om parkeren op straat mogelijk te maken. In principe moet een eigenaar de parkeerbehoefte van bewoners oplossen op eigen terrein.

Als dit absoluut niet kan, wil het college van B&W toestaan dat een deel van de parkeerbehoefte op straat kan worden opgelost met bewonersvergunningen. Op die manier moet het aantrekkelijker worden om in grote panden extra woonruimte mogelijk te maken om zo de grote woningnood in Nijmegen te verlichten.  

Voor een gesplitste woning in een betaald parkerengebied kan straks per bewoner 1 vergunning worden aangevraagd. Dat kan tot een totaal van 5 vergunningen voor het hele pand is bereikt. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld 2 bewoners met aparte adressen in hetzelfde pand ieder 1 parkeervergunning kunnen aanvragen, in totaal dus 2. Voor een pand met 10 bewoners die apart staan geregistreerd als bewoners geldt dat zij in totaal 5 vergunningen kunnen aanvragen omdat dit het maximum is. Uitzondering op deze nieuwe regel zijn de zone centrum (het gebied aan de binnenzijde van de singels, uitgezonderd de locaties Molenpoortdak, Passage Molenpoort) en zone B (ringstraten en omgeving). Daar blijft het maximum van 1 bewonersvergunning per adres of adressengroep in hetzelfde pand voor autoparkeren bestaan. De ruimte is hier namelijk zeer schaars en er is veel aanbod van alternatief vervoer per fiets of ov.

Om een sterke toename van parkeerdruk te voorkomen, wordt de nieuwe maatregel alleen ingevoerd op locaties waar al betaald parkeren is. In die gebieden kan de gemeente snel ingrijpen als er iets verandert in de parkeerdruk. Bijvoorbeeld door bij nieuwe gevallen geen parkeervergunningen meer te verstrekken. Daarnaast is er een absoluut maximum van vijf bewonersvergunningen. Boven dat aantal worden geen nieuwe parkeervergunningen meer verstrekt voor het gesplitste pand. Bovendien is het aantal te verstrekken bewonersvergunningen gemaximaliseerd op 90 procent van het aantal parkeerplaatsen op de openbare weg in het gereguleerd vergunningengebied.

Woningbehoefte

Nijmegen staat in de top drie van Nederlandse regio’s met een tekort aan (betaalbare) woningen. Daarom zoekt de gemeente naar mogelijkheden om het aanbod te verruimen. Dat betekent dat de parkeereisen bij nieuwe gesplitste panden soepeler worden zodat grote panden omgebouwd kunnen worden naar goedkopere zelfstandige woningen. Bijkomend voordeel is dat het splitsen van woningen voorziet in de behoefte van bewoners om door te stromen vanuit kamerverhuurpanden. De nieuwe parkeermaatregel stimuleert dus niet een verdere groei van kamerverhuurpanden, maar juist van zelfstandige wooneenheden voor bijvoorbeeld starters op de woningmarkt. Uiteraard blijft het basisprincipe dat daar waar mogelijk parkeren op eigen terrein moet worden opgelost. Ook moet bij splitsing worden voldaan aan het bestemmingsplan en is een vergunning nodig voor de bouwkundige wijzigingen.  

Afbeelding van Henryk Niestrój via Pixabay

Vitamines & Supplementen r

Beheerders gezocht banner